Buty antyposlizgowe do gastronomii

0
148

Praca w gastronomii – obuwie
Osoby, które pracują w gastronomii najczęściej spędzają na nogach 8 do 10 godzin dziennie. Ich obuwie musi być wygodne i bezpieczne, by uchronić nogę przed skręceniem przez upadek.

Buty antyposlizgowe do gastronomii spełniają wszystkie wymogi z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy. Noszenie ich eliminuje ryzyko upadku lub poślizgnięcia się na śliskiej powierzchni w kuchni. Często przy gotowani i zmywaniu zdarza się, że podłoga jest mokra. Nietrudno wtedy o upadek. Dzięki butom antypoślizgowym można poruszać się w sposób bezpieczny.

Buty antypoślizgowe do gastronomii są przy tym wygodne i lekkie. Na rynku istnieje wiele modeli obuwia przeznaczonego do pracy w kuchni. Osobną kolekcję przygotowano dla kobiet i osobną dla mężczyzn.

W każdej pracy wygodne buty to podstawa. Pracownicy sklepów, czy fabryk również muszą nosić specjalne obuwie, które jest wymagane przepisami prawa.

Strój do pracy, w tym obuwie, powinien sfinansować pracodawca. Jest to zapisane w kodeksie pracy. Strój ten oraz obuwie muszą spełniać normy, które określają przepisy. Pracodawca powinien również zapewnić możliwość wyprania stroju a jeśli jest to niemożliwe, wypłacić pracownik ekwiwalent finansowy za pranie. Pracownik nie może przystąpić do pracy bez odpowiedniego stroju oraz obuwia.